Kerromme kaiken pikavipeistä: mitä ne ovat, mistä niitä saa ja mitä ne maksavat
Artikkeli kertoo Suomessa myönnettävistä pikavipeistä. Pikavipit ovat yleensä melko pieniä lainoja, joissa on korkea korko ja lyhyt, keskimäärin 30 päivän takaisinmaksuaika. Ota vinkeillämme selvää, mikä on paras lainantarjoaja ja säästä rahaa.
Fakta: Pikavippi on laina ilman vakuutta. Tämä tarkoittaa, ettei lainanhakijaa velvoiteta asettamaan pantiksi kiinteää omaisuuttaan kuten asuntoa. Sen vuoksi myytti vaikuttaa osittain oikealta: pikavipin saaminen on tosiaan helpompaa kuin pankkilainan saaminen. Tämä ei ole kuitenkaan koko totuus, sillä myös pikavippien lainaajat asettavat lainan saamiselle ehtoja. Ensinnäkin hakijan täytyy olla vähintäänkin täysi-ikäinen, ja hyvin usein alaikäraja on 20 tai 21 vuotta. Lisäksi lainamäärä arvioidaan hakijan tulojen mukaan.
Koska lainan vastineeksi ei vaadita vakuutta, pikavippiyrityksen pitää varmistua siitä, että asiakas pystyy maksamaan lainan takaisin. Siksi on olemassa paljon sellaisia pikavippiyrityksiä, jotka asettavat lainan saamisen ehdoksi jonkinlaiset palkkatulot. Palkkatulovaatimus voi olla hyvinkin matala, vaikkapa 10 000 euroa vuodessa, mutta usein lainahakemus evätään, jos minkäänlaista palkkatuloa ei ole. Lisäksi maksuhäiriömerkintä estää lainan saamisen käytännössä aina. Jos olet joutunut maksuhäiriöön aiemmin ja asia käy ilmi luottotietorekisteristä, saat hylätyn lainahakemuksen takaisin.
Kolmanneksi hakijalta vaaditaan Suomen kansalaisuutta tai pysyvää oleskelua Suomessa, joka tarkoittaa käytännössä väestötietojärjestelmässä näkyvä vakituinen kotipaikka on Suomi. Monet lainantarjoajayritykset edellyttävät, että käytössäsi on suomalainen matkapuhelinliittymä ja lähes aina myös suomalaiset verkkopankkitunnukset. Näiden avulla pikavippiyritys haluaa varmistaa, ettei suomalaisia pikavippejä haeta ulkomaille ja jätetä sitten kokonaan maksamatta.
Fakta: Kun pikavippiyritys myöntää lainaa, se ei vaadi vakuuksia lainkaan tai se pyytää korkeintaan saada nähdä selvityksen hakijan palkkatuloista. Tämä tarkoittaa, että pikavippilainan korko on huomattavasti korkeampi kuin tavallisten, vakuudellisten pankkilainojen korot. Se johtuu siitä, että luotonantaja ottaa suuremman riskin lainaa myöntäessään: on mahdollista, että se ei aina välttämättä saa lainaamiaan rahoja takaisin.
Monille on tullut sellainen käsitys, että pikavippi on laina, jota kuluttajan on melkeinpä mahdotonta maksaa takaisin, joka puolestaan johtaa automaattisesti perintäkierteeseen ja maksuhäiriömerkintään. Tämä ei ole totta. Vippien myöntäjät arvioivat hakijan taloustilanteen juuri tällaisten tilanteiden välttämiseksi.
Jos annat hakemuksessa oikeat tiedot, ei ole mitään syytä, mikset kykenisi maksamaan lainaa takaisin. Vain silloin kun et pysty maksamaan lainanlyhennystä, lainanantaja alkaa periä viivästyskuluja, jotka voivat nopeasti kasvattaa velkasummaa ja aiheuttaa vaikeuksia. On siis myös kuluttajan vastuulla tehdä realistinen arvio omasta taloudestaan ennen pikavippihakemuksen jättämistä. Niin kauan kuin maksat lyhennykset ajoissa, etkä ota lisää lainaa rahoittaaksesi arkipäiväistä elämääsi tai vanhoja velkojasi, et joudu maksuhäiriökierteeseen.
Fakta: On totta, että pikavipit ovat kallis tapa ottaa lainaa. Korko on korkea, minkä vuoksi lainan kokonaiskustannukset ovat suuret. Pikavippeihin ei ole kuitenkaan piilotettu mystisiä lisäkuluja, joita ei olisi ilmoitettu lainan ehdoissa. Kaikki lainanantajat eivät veloita kaikkia kuluja, mutta lainakoron lisäksi sinun tulee useimmiten maksaa seuraavista kuluista:
Näiden edellä mainittujen kulujen ja koron lisäksi lainoissa ei ole pääsääntöisesti muita kuluja. Yleensä mahdolliset muut kulut liittyvät lisäpalveluihin, joita haluat ostaa, kuten esimerkiksi eräpäivän siirtämiseen. Jos muita kuluja veloitetaan, lainantarjoajan täytyy ilmoittaa hinnasto selkeästi verkkosivullaan. Sinun vastuullasi on perehtyä hinnastoon ja lainan kokonaiskuluihin sekä ehtoihin. Jos haet lainaa ja saat lainatarjouksen, jonka ehdoissa on jotakin askarruttavaa, sinun kannattaa ottaa lainantarjoajaan yhteyttä ja selvittää asia. Kun toimit näin, voit olla varma siitä, ettei sinulta tulla perimään tulevaisuudessa mitään yllättäviä maksuja.
Fakta: Kun ajatellaan lainan kokonaiskustannuksia, on totta että vakuudelliset lainat ovat huomattavasti halvempia kuin kulutusluotot eli pikavipit. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kulutusluotto olisi aina automaattisesti huono vaihtoehto. Monille ihmisille kulutusluotto voi olla ainoa keino saada vaikkapa auton käsiraha kokoon asuntokauppoja tehdessä. Sinun kannattaa tietenkin arvioida oma taloudellinen tilanteesi ja pohtia, onko tämä kestävä ratkaisu. Älä osta autoa, jos sinulla ei ole siihen varaa. Jos kuitenkin toimit näin ja sinulla on varaa maksaa laina takaisin, pikavippi voi olla hyvä vaihtoehto.
Pikavipit voivat olla käytännöllisiä esimerkiksi silloin, jos sinulla on velkaa usealle lainanantajalle, kuten luottokorttiyhtiöille. Saattaa olla järkevää maksaa useat erilliset velat kerralla pois ja siirtyä maksamaan vain yhtä velkaa. Tällöin on tärkeää olla ottamatta enää lisää velkaa tai uutta luottokorttia ja maksaa ensin otettu velka kärsivällisesti pois. Jotkin pikavippiyhtiöt tarjoavat myös lainojen yhdistämispalvelua. On helpompaa lyhentää velkaa, kun muistettavana on vain yksi eräpäivä.
Kulutusluottojen etuna on sekin, että ne ovat joustavampia kuin vakuudelliset lainat. Jos otat esimerkiksi autolainan, rahat on käytettävä auton ostamiseen. Pikavipin tapauksessa voit päättää vapaasti, mihin rahat käytät. Joka tapauksessa sinun on pohdittava tarkasti, mitä tarkoitusta varten raha tulee ja miten maksat lainan pois, sillä lainaa ei kannata koskaan ottaa huvin vuoksi.
Fakta: Koska pikavippiä kutsutaan myös kulutusluotoksi, ei ole mikään ihme, että monet ajattelevat sen tulevan pelkkään kuluttamiseen. Mutta pikavippiä kutsutaan pikavipiksi siksi, ettei lainaa vastaan vaadita vakuutta.
Jos otat pikavipin, voit käyttää lainaksi saamasi rahat miten haluat. Moni suomalainen ottaa pikavippiä remonttia varten. Monet käyttävät lainan myös auton, veneen tai mökin huoltamiseen tai toisen velan maksamiseen. Pelkkä arkipäiväinen kuluttaminen ei ole ainoa syy hakea kulutusluottoa.
Yleisiä menoja, joita varten pikavippiä haetaan:
Fakta: Kulutusluotto on helpompi saada kuin vakuudellinen laina eli perinteinen pankkilaina. Tämä on johtanut myyttiin, jonka mukaan vain vähävaraiset ottavat kulutusluottoja. Niitä haetaan kuitenkin kaikista tuloluokista ja lisäksi lainan myöntämishetkellä lainanantaja tekee arvion hakijan maksukyvystä. Yleensä ainakin tulotiedot ja maksuhäiriömerkinnät tarkistetaan.
Kulutusluottojen etuna on niiden joustavuus: kuluttaja saa valita vapaasti, mihin käyttää rahat, minkä lisäksi vakuutta ei vaadita. Tämän vuoksi sekä hyvä- että huonotuloiset ihmiset valitsevat kulutusluoton käyttääkseen rahat haluamallaan tavalla.
Pikavippiä kutsutaan myös lainaksi ilman vakuutta. Tämä tarkoittaa, että lainanantaja ei vaadi velan pantiksi omaisuutta kuten asuntoa tai muuta kiinteää omaisuutta. Sen vuoksi pikavippiyrityksen pitää jollain muulla tavalla varmistua siitä, että hakija maksaa lainansa takaisin ja että yritys saa voittonsa. Ilman vakuutta myönnettävät lainat ovat selkeästi suurempi riski lainanantajalle. Jos et voi maksaa rahoja sovitusti takaisin, on olemassa riski siihen, ettei yritys saa koskaan takaisin lainaamiaan rahoja. Tämän vuoksi pikavipeissä on kallis korko.
Lainatyyppien välistä eroa on helppo kuvailla asuntolainan esimerkillä. Kun haet asuntolainaa, edellytetään siihen yleensä vakuuksia. Asuntolainan vakuus eli pantti koostuu hakijan omaisuudesta kuten vaikkapa asunnosta. Vakuutena oleva asunto tarjoaa lainanantajalle turvaa sen varalta, että et pystykään maksamaan lainaa takaisin. Pankki voi myydä asunnon ja pitää rahat. Sen sijaan pikavippi ei edellytä minkäänlaista vakuutta. Sen vuoksi lainan takaisinmaksu riippuu sataprosenttisesti maksukyvystäsi.
Kun haet pankista vakuudellista lainaa, joudut kertomaan yleensä, mitä käyttötarkoitusta varten rahat tulevat. Pikavippien etuna on niiden joustavuus: voit käyttää rahat ilman, että joudut selittämään niiden käyttötarkoitusta. Tämä ei tietenkään tarkoita, että sinun kannattaisi ottaa pikavippiä ilman tarkoitusta tai suunnitelmaa. Koska lainan korko on kallis, sinun pitää aina pohtia, kannattaako lainan ottaminen pitkällä aikavälillä. Yleensä pikavippejä haetaan seuraaviin tarkoituksiin:
Lainasummissa on suuria eroja. Voit saada Suomessa kulutusluottoa pienimmillään parista kympistä aina 2 000 euroon saakka. Kulutusluottoa tai niin sanottua joustoluottoa voi saada myös suurempia summia, jopa 10 000 euroa. Pienempiä lainasummia kutsutaan yleensä pikavipeiksi, mutta termejä käytetään vaihtelevasti.
Pikavippi on yleensä helppo hakea ja siinä on lyhyt takaisinmaksuaika. Se on kätevä lainamuoto, sillä hakemus käsitellään nopeasti ja saat rahat tilille saman tien. Siitä pikalainan nimikin tulee. Mikäli haet suurempia lainasummia, taloudellinen tilanteesi tarkastetaan yleensä tarkemmin. Mitä suurempaa summaa haet, sitä pidempään lainahakemuksen käsitteleminen yleensä kestää.
Kuten yllä mainittiin, lainanantaja ottaa suuremman riskin pikavippiä myöntäessään. Tämän vuoksi lainanantaja asettaa pikavipeille ja vakuudettomille lainoille korkeamman koron. Suomessa on laki, joka asettaa pikavipeille korkokaton: alle 2 000 euron lainoista voi periä korkeintaan 50 % korkoa ja viitekorkoa. Tämän vuoksi lainamarkkinoilla on nykyisin entistä vähemmän yrityksiä, jotka tarjoaisivat pelkästään pikkusummia lainattavaksi. Monet yritykset ovat alkaneet tarjota joustoluottoa tai vastaavaa muunnimistä luottoa, jossa lainasumma vaihtelee kymmenestä eurosta 2 100 euroon. Lainanhakija voi nostaa tällaiselta tililtä eri kertoina tarvitsemansa summan. Myös luotonantajayritys voi periä korkoa niin paljon kuin haluaa. Yleensä tällaisen pikavipin korko vaihtelee noin 40 % ja 150 % välillä, mutta todellinen vuosikorko voi olla myös alhaisempi tai korkeimmillaan useita satoja prosentteja.
Korko vaikuttaa siis huomattavasti lainasi kokonaiskuluihin etenkin silloin, mitä suuremmasta summasta on kysymys. Tämän vuoksi on tärkeää, että lainaa hakiessasi koetat löytää lainan, jolla on mahdollisimman alhainen korko.
On tavallista, että pikavippiyritykset markkinoivat lainaa nimellisellä vuosikorolla. Tämä prosenttisumma kertoo, mikä on lainasi hinta eli minkä osuuden yritys ottaa voittona myöntämästään lainasta. Tämän koron lisäksi lainassa on kuitenkin myös yleensä muita kustannuksia, jotka sinun täytyy maksaa lisäksi. Niitä ovat:
Lainan perustamiskulut tarkoittavat kuluja, jotka maksat lainakauden alussa. Hallinnointipalkkiota maksat joka kuukausi. Nimellinen vuosikorko ei ota näitä kuluja huomioon. Sinun täytyy siis katsoa lainan todellista vuosikorkoa, johon nämä kulut on laskettu mukaan, jotta saat realistisen käsityksen lainan kokonaissummasta.
Koron lisäksi luoton takaisinmaksuaika vaikuttaa kokonaiskustannuksiin. Tälle on yksinkertainen selitys. Kulutusluotot ovat annuiteettilainoja eli lainaa maksetaan takaisin samansuuruisina kertaerinä. Takaisinmaksusummaan sisältyvät sekä lainan korkokulut että lainapääoman lyhennykset. Käytännössä maksat laina-ajan alussa eniten korkoa, koska pääomaa on jäljellä eniten. Laina-ajan loppupuolella maksat varsinaista lainaa eli pääomaa enemmän, koska koron osuus on pienempi.
Kun ajattelet pikavipin ottamista, muista, että kyseessä on taloudellinen velvoite. Pikavipillä on korkeampi korko kuin vakuudellisella lainalla. Sen vuoksi jo ennen hakuprosessin aloittamista kannattaa pohtia omaa taloustilannetta aivan realistisesti.
Laadi budjetti tai päivitä jo olemassa olevaa budjettiasi. Käy läpi, paljonko tienaat ja paljonko sinulla on kiinteitä kuluja ja paljonko lainanlyhennys tulisi maksamaan. Näin saat arvioitua todenmukaisesti, millainen lainasumma voisi sopia juuri sinulle.
Kun olet päättänyt, paljonko velkaa teknisesti ottaen pystyisit ottamaan, kannattaa pohtia, paljonko velkaa todellisuudessa kannattaa ottaa. Ihmisen on joskus hankala tehdä pitkän aikavälin taloussuunnitelmia, mutta kun kyseessä on kallis lainaraha, on tärkeää pohtia asiaa perin pohjin. Kysy itseltäsi vähintään nämä kysymykset ennen pikavipin ottamista:
Yksi tärkeimmistä pohdittavista asioista ennen lainan ottamista on se, miltä taloutesi näyttäisi, jos jotakin odottamatonta tapahtuisi. Kukaan ei voi ennustaa tulevaisuutta. Lainaa täytyy maksaa takaisin silloinkin, jos elämäntilanteesi muuttuisi yllättäen. Sen takia on tärkeää pohtia takaisinmaksua suunnitellessa seuraavia asioita:
Käytännössä kaikki Suomessa lainaa tai erilaisia kulutusluottoja myöntävät yritykset ja pankit tarkistavat hakijan luottotiedot ennen lainahakemuksen hyväksymistä. Koska luotonantaja ei vaadi vakuutta, tämä on ainoa tapa arvioida, onko lainan myöntämisessä riskejä. Lainanantaja joko hyväksyy tai hylkää luottohakemuksesi näiden tietojen perusteella. Jos luottotiedoissa on merkintä, lainaa ei voi käytännössä saada.
Suomessa suurimmat luottotietorekisterien pitäjät ovat Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Oy. On mahdollista, että ihmisellä on merkintöjä molemmissa rekistereissä.
Luottotietorekisteriotteessa näkyy, jos kuluttaja on jättänyt jonkin velan tai maksun maksamatta ja mistä päivästä alkaen maksuhäiriömerkintä on voimassa. Maksuhäiriömerkinnän voi saada nopeasti, jos on maksanut liian myöhään esimerkiksi luottokorttilaskun, osamaksun tai vastaavan velan. Maksuhäiriö- ja muita luottotietomerkintöjä on olemassa erilaisia. Yleensä laskuista ja veloista aiheutuvat maksuhäiriömerkinnät näkyvät rekisterissä 2–4 vuotta.
Suomen lain mukaan pikavippiä ei voi myöntää alaikäisille. Sen vuoksi markkinoilla ei ole kuluttajaluottoja, joiden ikäraja olisi alle 18 vuotta. Monet luotonantajat kuitenkin vaativat tätä korkeampaa ikärajaa.
Tilastollisesti katsottuna nuorten taloustilanne on epävakaampi kuin vanhemmilla ikäryhmillä. He vaihtavat työpaikkaa yleensä useammin, eivät omista omistusasuntoa ja saattavat käyttää suuren osan tuloistaan kulutukseen. On sen takia tavallista, että pikavipin alaikärajaksi on säädetty 21 tai 23 vuotta. Mitä suurempi lainasumma, sitä korkeampi on yleensä myös ikäraja.
Jos olet 18–20-vuotias ja haet pikavippiä, on hyvin todennäköistä että saat kielteisen lainapäätöksen valtaosasta pikavippiyrityksiä. Esimerkiksi Ferratum on asettanut ikärajaksi lainoilleen joko 20 tai 25 vuotta riippuen lainatyypistä. Kuten edellä mainittiin, lainanantaja pohtii, onko lainan myöntäminen hakijalle riskialtista vai ei. Lainanhakijan ikä voi vaikuttaa myös myönnettävään koron määrään. Monessa tapauksessa nuoren voi olla parempi koettaa vipata vanhemmilta tai tutuilta. Jotkin yritykset tosin myöntävät lainaa myös 18-vuotiaille hakijoille.
Perehdy tarkasti lainaehtoihin ja pohdi, miten hoidat takaisinmaksun, jos päädyt ottamaan pikavippiä. Joka tapauksessa on ehdottoman tärkeää, että pidät luottotietosi puhtaina, etkä saa merkintää luottotietorekisteriin, sillä maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa elämää huomattavasti.
Luottotietojesi lisäksi tulosi ovat ainoa tieto, jonka perusteella saat lainapäätöksen. Tuloistasi riippuu, minkä suuruinen pikavippi on tilanteessasi mahdollista saada. Voit myös saada vähemmän lainaa kuin olit hakenut, jos luotonantaja ei luota maksukykyysi. Eri lainanantajat asettavat erilaisia ehtoja vuositulojen minimimääräksi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että lainarahaa irtoaisi heti kun ylität vuositulorajan. Myös muiden ehtojen pitää täyttyä.
Muista, että pikavippiyritys vertaa aina lainan määrää, korkoa ja takaisinmaksuaikaa toisiinsa. Sinulle kuluttajana on kaikkein edullisinta maksaa laina takaisin suhteellisen lyhyessä ajassa.
Joskus voi olla järkevää yhdistää kaikki eri lainat yhden lainanantajan alle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että otat yhden uuden lainan, jolla maksat kerralla kaikki vanhat lainasi pois ja alat lyhentää velkaa vain yhteen paikkaan. Joskus pikavippi voi olla hyvä ratkaisu tällaiseen tilanteeseen. Jotkin lainanantajat myös tarjoavat tällaisia lainojenyhdistämispalveluita, joten niiden ehtoihin kannattaa tutustua. Pohdi velan yhdistämistä seuraavissa tapauksissa:
Jos olet velkaa useille lainanantajille, on haittapuolena se, että maksat veloista korkoa moneen eri paikkaan. Mikäli sinulla on esimerkiksi kaksi luottokorttia ja yksi kulutusluotto, joudut maksamaan tilinhoitopalkkiot kolmeen eri paikkaan. Tämä ei ole kannattavaa pitkällä aikavälillä. Tällaisissa tapauksessa lainojen yhdistäminen saattaa olla järkevää, sillä voit säästää pitkän pennin. Tärkeää on kuitenkin muistaa, ettet ota lainaa enää mistään uudelta taholta, jotta välttyisit maksuvaikeuksilta tulevaisuudessa.
Kun haet esimerkiksi asuntolainaa pankista, antavat useimmat pankit edullisemman koron, jos siirrät kyseiseen pankkiin jo olemassaolevat lainasi, kuten esimerkiksi opintolainan. Tämä johtuu siitä, että pankki saa silloin enemmän tuloja useiden eri lainojesi koroista. Myös monet pankit tarjoavat lainojen yhdistämispalvelua.
Jos sinulla on olemassa useita pienempiä lainoja, jotka haluaisit maksaa kerralla pois, pikavippi voi olla hyvinkin järkevä vaihtoehto. Kannattaa toki tehdä tarkat laskelmat siitä, mikä ratkaisu tulee sinulle loppupeleissä edullisimmaksi.
Pikavippi on yleistermi, jolla tarkoitetaan pieniä kulutusluottoja, jotka voi hakea nopeasti ja maksaa takaisin melko lyhyessä ajassa. Muutamia vuosia sitten sana pikavippi tarkoitti muutamista kympeistä muutamaan sataan euroon olevia summia, mutta nykyisin tarjolla on eniten Joustoluotto-nimityksellä tunnettuja kulutusluottotilejä, joiden limiitti on korkeintaan 2 001 euroa.
Yhteistä näille pikalainoille on se, ettei vakuutta tai takaajia tarvita. Siitä syystä niiden myöntäminen on lainanantajalle riskialttiimpaa kuin vakuudellisten lainojen myöntäminen, ja sen vuoksi korkokin on kalliimpi.
Harkitse tarkasti, millainen summa sopii elämäntilanteeseesi!